maanantai 1. elokuuta 2016

Ulkohommia!

Terveiset täältä vielä pari viikkoa jatkuvalta kesälomalta! Olen nauttinut sydämeni pohjasta tästä lämpimästä kesästä ja vapaapäivistä kotona. Ollaan reissattu lasten toivomissa paikoissa, uitu paljon, mökkeilty, shoppailtu, poimittu mansikoita, tehty retkiä, veneilty, kalastettu ja kaikkea muuta, mitä kesään kuuluu. Viikko vielä lomaillaan koko perhe yhdessä, sitten mies lähtee etelä-suomeen kouluun ja me jäämme vielä viikoksi lasten kanssa lomailemaan ennen arjen alkamista. Kiireinen syksy tiedossa ja yksinhuoltajaviikot asettavat omat rajoitteensa. Mutta nyt ladataan akkuja pimeää talvea varten.
Meidän heinäkuu on sisustuksen saralta aika pitkälti kulunut ulkohommissa. Etupihaa olemme laittaneet. Revimme vanhan laatoituksen pois ja ajoimme uudet maat pihalle. Talon seinustat laatoitettiin ja kivituhkasta rakennettiin uusi kulkutie. Kannot revittiin pois ja maa tasoiteltiin ja istutettiin uusi nurmi. Asensimme myös lisävalaistuksena maakaapelin kolmelle pylväsvalaisimelle, joihin en kylläkään vielä ole mieluisia valaisimia löytänyt :D
Lisäksi aloitimme talomme ulkokuoren ehostuksen. Tämä talo on ihan kamalan värinen, tumma, synkkä ja pelottava :D Ruskeiden puuosien maalaaminen olisi joka tapauksessa ollut edessä, joten päädyimme ratkaisuun, että samalla maalaamme koko talon. Talo on osaksi punatiiltä ja osaksi puuta.  Sokkelikin oli kärsinyt pieniä vaurioita ja samalla korjasimme ja tasoittelimme sokkelin.
Tiilien maalaaminen ei olekkaan mikään yksinkertainen juttu. Oli etsittävä tähän tarkoitukseen tehty maali. Pitkän tutkiskelun jälkeen löysimme oikean maalin Taloon.com nettirautakaupasta. Kyseessä on GEVESIL- silikoniemulsiomaali, joka on kiviainespinnoille tarkoitettu erittäin hengittävä maali. Maalin perusväri on valkoinen ja sen voi sävyttää haluamansa väriseksi. Soitin vielä varmuuden vuoksi asiakaspalveluun ja kysyin onko maali todella oikea maali, jolla voisimme maalata talomme tiilijulkisivut. Asiakaspalvelusta kerrottiin, että 80-luvun ja sen jälkeen valmistettujen tiilitalojen maalaamiseen kyseinen maali käy. Ensimmäiseen maalikerrokseen on kuitenkin sekoitettava mukaan GEVESIL- geeliä, joka estää sade ja roiskeveden kapillaarista tunkeutumista rakenteisiin lisäämällä pinnan vedenhylkivyyttä. Geelissä on kuitenkin hyvä höyrynläpäisy, joka päästää kosteuden hyvin ulos. Näin tiili ei ime vettä ja talven tullen pakkasella jäädy ja paukahda rikki. Geeli sekoitetaan ennen maalausta silikoniemulsiomaaliin ja maalataan ensimmäiseen kerrokseen. Tänään onkin jännät paikat, kun vihdoin pääsemme kokeilemaan maalia tiileen. Punatiili tuskin tulee peittymään yhdellä tai kahdellakaan maalauskerralla. Varasimmekkin maalia ruhtinaalliset 3x 18L pönttöä. Luulisi riittävän :)
Puuosatkin tulevat vaihtamaan väriä, niihin ostimme saman valmistajan Airisto - ulkoakrylaattimaalia. Se sopii puisille ulkopinnoille kuten ulkoseiniin ja vuorilautoihin. Tällä voi maalata myös betoni-. mineriitti,-  ja galvanoidut pinnat.
Puuosissa käytämme kahta eri väriä, tiilipinnoilla yhtä. Lisäksi maalataan sokkeli, talon portaat ja kuistit. Puuosia olemme jo aloitelleet maalaamaan, aika suuri homma, mutta kun ei ota ressiä ja sutii silloin kun kerkeää niin eiköhän se lokakuun loppuun ole talo maalattu ;)
Arvaatko minkävärinen talo meille tuleekaan?2 kommenttia:

  1. Mukavaa kesälomaa! Toivottavasti säät suosivat maalausprojektianne!

    VastaaPoista
  2. Harmaa-vaalkoinen ;)

    VastaaPoista

Jätä ihmeessä merkki käynnistäsi :)